100-vuotias sotaveteraani Venni Maunula kertoo pitkäikäisyydestään – ”Siihen on kolme pointtia”
Sotaveteraani Venni Maunula toivoo Suomeen lisää rakentavaa keskustelua.
TASAVALLAN presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb järjestivät maanantai-iltapäivänä veteraaneille ja lotille erillisen itsenäisyyspäivän juhlatilaisuuden, jossa kunniavieraina oli noin 20 veteraania ja lottaa.
Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teema on tänä vuonna Yhdessä.
Yksi vieraista oli jatkosodan veteraani, sosiaalineuvos Venni Maunula. Maunula kertoo Ilta-Sanomille, että juhlissa oli hyvä tunnelma.
– Tämä teema on varmasti ihan hyvä. Olen yllättynyt siitä, miten iloinen ja vapautunut tilaisuus on. Keskustelemme yhdessä tuttujen ja tuntemattomien kanssa, Maunula sanoo.
Maunula palveli jatkosodassa yhteensä 440 päivän ajan. Aselevon jälkeen Maunula komennettiin Rajavartiolaitokseen, josta hän kotiutui keväällä 1945.
– Sota on ikävä asia. Kun lähdimme 18-vuotiaina sotaan, emme tienneet sodasta paljoakaan. Sodassa ei ole iloisia asioita, Maunula sanoo.
Maunula on puhunut myöhemmin samanikäisille nuorille kutsunnoissa.
– He ovat paljon älykkäämpiä, viisaampia ja monitaitoisempia kuin mitä me 18-vuotiaina olimme. Minä olin 162 senttimetriä pitkä ja painoin vain 54 kiloa lähtiessäni sotaan lokakuun 27. päivä vuonna 1942. Niin pieni hissukka.
100-VUOTIAS Maunula uusi 100 vuotta täytettyään ajokorttinsa. Virheettömän lääkärintarkastuksen ansiosta hänelle myönnettiin ajokortti viideksi vuodeksi.
Maunula viittaa presidentti Stubbin maneeria käyttäen tapoihin, joilla hän on pysynyt hyvässä kunnossa.
– Siihen on kolme pointtia, Maunula sanoo.
– Ensimmäinen on tietenkin geenit. Äidin suvun jäsenet ovat hyvin pitkäikäisiä. Toinen on elämäntapa. En käytä paljon alkoholia, enkä ole koskaan tupakoinut, vaikka armeijassa tarjottiin joka päivä kolme savuketta. Vaihdoin ne elintarvikkeisiin, leipään ja sokeriin.
Tärkeää on Maunulan mukaan myös pitää yhteyttä itselleen läheisiin ihmisiin, kuten lapsiin ja lapsenlapsiin. Maunulalla on myös kaksi lapsenlapsenlasta.
– Iloa täytyy elämässä olla. Ja rakentavaa keskustelua kaikkien ihmisten kanssa.
RAKENTAVAA keskustelua tarvittaisiin Suomessa enemmänkin, Maunula kokee.
– Se ei koske vain päättäjiä, vaan muitakin ihmisiä. Keskenään voidaan keskustella, etsiä yhteisiä arvoja ja unelmia, eikä aina riidellä.
Maunula muistelee Urho Kekkosen puhetta, jossa Kekkonen Maunulan mukaan totesi, että ihmisten tulisi kiittää siitä, että Suomi on itsenäinen, eikä Helsinkiä koskaan valloitettu. Kekkonen kehotti puheessaan myös luottavaisuuteen.
– Luottamusta pitäisi olla nuorisossa enemmän, jotta nuoret luottaisivat elämään ja tekisivät unelmiensa mukaisia ratkaisuja omissa elämänkohtaloissaan.
Kekkonen kehotti Maunulan mukaan ihmisiä katsomaan ympärilleen ja rakastamaan.
– Me sotaveteraanit rakastimme niin paljon, että meihin iskettiin sanonta: kaveria ei jätetä, Maunula sanoo.
– Nämä ovat minua vieneet elämässä eteenpäin. Olen Luojalle, elämälle ja kaikille ystävilleni kiitollinen siitä, että olen saanut elää, ja että olen tässäkin juhlassa saanut olla mukana.
ELÄMÄNSÄ varrella Maunula on ehtinyt tehdä monenlaisia töitä. Hän oli sosiaalivakuutustoimiston, myöhemmin Kelan, aluejohtaja. Maunula on myös varatuomari ja sosiaalineuvos.
Sadassa vuodessa Suomi on muuttunut valtavasti, Maunula sanoo.
– Sain kortin joltain suomalaiselta. Kortti päättyi hyvin. Siinä sanottiin, että ilman teitä meillä ei olisi juhlaa joulukuun kuudes päivä. Ilman teitä meillä olisi erilainen lippu. Ilman teitä meillä ei olisi suomalaisia, puhuisimme jotain muuta kieltä. Nämä sanat osoittavat hyvin, mitä muutoksia on tapahtunut.
Suuri osa muutoksista on Maunulan mukaan myönteisiä. Hänen mukaansa yhteiskunnassa tapahtunut sekä sosiaalista että teknistä muutosta.
Me hävisimme sodan. Sanokaa se reippaasti ja häpeilemättä.
– Kun ajattelee puhelintakin. Ei sodan jälkeen lähdetty mihinkään puhelin kourassa, vaan puhelin oli vahvasti seinässä kiinni.
NUOREMMILLE sukupolville Maunulalla on vahva viesti.
– Luottakaa itseenne ja tehkää mitä unelmoitte. Silloin elämänne on rakentava ja koko Suomea ylläpitävä.
Maunula muistuttaa, että rauha on kaikkein tärkein asia.
– Me hävisimme sodan. Sanokaa se reippaasti ja häpeilemättä. Mutta voitimme rauhan. Suomi on nyt maailman parhaita valtioita millä mittarilla hyvänsä.