Nuorisovaihto kuulumisia kaudella 2023-2024. *****sivua päivitetään***** 

Daniel Menendez tuli Kuopioon Meksikosta elokuussa 2023

Lokakuussa Daniel piti meille todella mielenkiintoisen esitelmän kotimaastaan.

Joulukuussa Railin keittiössä Daniel opetti  miten tehdään meksikolainen päivällinen isoäidin tapaan.

Katariina Laukkanen lähti Ontarioon Kanadaan elokuussa 2023

Tässä Katariinan viesti  13.3.2024

Moikka!

Täällä Katariina. Musta tehtiin juttu Savon Sanomiin viime viikolla johon mua haastateltiin puhelimetsi. En saanut kertoa muille artikkelista ennen kuin se julkaistiin. Nyt kun juttu on julki, saan vihdoin paljastaa tämän. Olisiko mahdollista että jakaisit jutun muillekin klubissa viestin kera?

Halusin kiittää kaikkia klubissa tuesta ja vaihtovuoden mahdollisestamisesta. Ilman teitä mikään tästä ei olisi mahdollista! Tulen aina olemaan kiitollinen teille siitä, että annoitte minulle tämän tilaisuuden elää unelmaani. Kiitos.

Tässä linkki Savon Sanomien juttuun ja kuva jutusta!

https://www.savonsanomat.fi/urheilu/6624432

Saimi Miettinen oli kauden 2022-2023 vaihdossa Chilessä.

Hän kirjoitti eloisan tarinan kokemuksistaan Facebookissa huhtikuussa 2023.

Hola todos – terveiset Chilestä!

Olen Saimi Miettinen, Kuopio-Veljmies Rotaryklubin vaihto-oppilas vuosikertaa 2022-2023. Lähdin viime elokuussa elämäni matkalle Chileen, kaupunkiin nimeltä Talca. Nyt melkein yhdeksän kuukautta myöhemmin tuntuu oudolta ajatella, ettei edes vielä lähtöpäivänä minulla ollut pienintäkään aavistusta siitä, mitä tuleman pitää. Ajattelin, että voisin esitellä hieman kokemuksiani vaihto-oppilaana täältä toiselta puolelta maailmaa.

Talca sijaitsee Chilen keskiosassa, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Santiagosta, maan pääkaupungista. Chileläinen kotikaupunkini on osoittautunut täydelliseksi vaihto-oppilaalle: asukasluku on 220 343 (2021) eli kyse ei ole mistään miljoonakaupungista, mutta tekemistä täältä kyllä löytyy! Kaupungissani Rotaryklubeja on kolme, vaihto-oppilaita yhteensä 11. Minun klubini Rotary Club Talca vastaanotti tänä lukuvuonna 8 vaihto-oppilasta. Meistä on muodostunut todella tiivis porukka, josta olen erittäin onnellinen. Rotary vaihto-ohjelmien yksi ainutlaatuisimmista aspekteista mielestäni onkin muiden vaihto-oppilaiden tapaaminen ympäri maailmaa.

Käyn abivuotta katolisessa, valtion avustamassa ns. puolijulkisessa koulussa nimeltään Colegio San Ignacio de Talca. Suurin osa chileläisistä kouluista on katolisia ja maksullisia, myös koulupuvut ovat käytössä miltei jokaisessa koulussa! Kun saavuimme tanskalaisen vaihtarikaverini kanssa ensimmäisenä päivänä kouluun, kaikki ottivat meidät lämmöllä vastaan, kuten kulttuurissa on tapana. Ihmisten avoin sekä rakkautta pursuava ote elämään on mielestäni lattarikulttuurin yksiä parhaimpia puolia!

Koulupäivät ovat koulussani pitkiä, 8.00-18.15, joten arkipäivisin ei oikein muulle jää aikaa. Kahden tunnin lounastauolla syön perheeni kanssa ja illallinen (useimmiten ”pan con palta” eli leipää avokadolla teen ”tecito”, kera) syödään myös yhdessä. Perheen kanssa vietetään paljon aikaa viikoittain ja olen erittäin kiitollinen ja onnekas, että omat kolme hostperhettäni ovat olleet niin ihania: He viittaavat minuun tyttärenään ja kohtelevat minua ihan kuin oikeaa perhettä.

Vaikkakin vuosi on sujunut ilman suurempia ongelmia, ei vaihtovuosi ole lomamatka. Olen itkenyt, aina aika ajoin kaivannut läheisiäni, kotimaatani ja kaikkea sitä, minkä jätin taakseni elokuussa. Uuteen elinympäristöön totutteleminen ja uuden kielen oppiminen vie aikaa. Koska täällä miltei kukaan ei puhu englantia, on espanjalla täytynyt tulla toimeen. Joskus huonoina päivinä on turhauttanut, että vaikka kuinka yritän, en kykene ilmaisemaan itseäni kuten äidinkielelläni. Kielimuurin ja kulttuurierojen takia välillä tuntuu, etteivät muut ymmärrä minua, välillä taas siltä, etten minä ymmärrä muita. Mutta kuten jo sanoin, vaihtovuosi ei ole lomamatka – se on elämää. Ja tuota olen toistellut itselleni ja muille vaihtareille niissä vaikeissa hetkissä.

Olen minä ehtinyt kuitenkin myös lomailla. Yksi unelmistani kävi toteen, kun pääsin vierailemaan Patagonian vuoristossa marraskuussa 2022 Rotarypiirini ja muiden Chilessä asuvien vaihtareiden kanssa. Patikoimme uskomattomissa maisemissa, näimme pingviinejä sekä tapasimme jopa puuman – ihan vapaana luonnossa!

Vaihtovuoteni on ollut kaikin tavoin unohtumaton. Kulttuurierojen pohdiskeleminen, lukuisat ihmiskohtaamiset sekä uuteen kieliympäristöön ja kulttuuriin integroituminen ovat kasvattaneet minusta toden totta avoimemman ihmisen. Vaihtovuosi on ainutlaatuinen kokemus, jota tulen vaalimaan koko loppuelämäni ajan. Haluaisin kiittää niin omaa Kuopio-Veljmies Rotaryklubia kuin myös Suomen Rotarya tästä sanoinkuvailemattoman hienosta mahdollisuudesta. Kiitos, että luotitte minuun ja päätitte lähettää minut tänne pallon toiselle puolelle.

Onneksi kuitenkin saan nauttia elämästäni täällä vielä kaksi kuukautta ennen kuin palaan sinne kauas pohjoiseen. Sen osaan jo nyt sanoa, että Chilestä on tullut toinen kotini. Ja myös sen tiedän, että koti-ikävä iskee, kun tämän kauniin maan jätän taakseni.

Lokakuussa 2023 Saimi kertoi vaihtovuodestaan klubin viikkokokouksessa.

xx

Share This