Projektit
Projektit
Rotary on palvelujärjestö. Toimimme tunnuslauseemme Palvelu itsekkyyden edelle (Service above self) mukaisesti paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen humanitäärinen palvelumme toteutuu Rotarysäätiömme koordinoimana ja hyväksyttyjen kumppaneiden kanssa.
Nuorilta nuorille tietoa nikotiinista
Projekti on aloitettu Savonia-amk:n (jatkossa Savonia) kanssa alkuvuodesta 2024. Kuopion Veljmies-rotary klubista mukana ovat Kirsi Vähäkangas ja Pirkko Kouri. Savoniasta on mukana opettajatiimi: Päivi Hoffrén, lehtori (pj/siht.), Pauliina Rissanen, lehtori, Tiina Holopainen, lehtori Anna-Kaisa Kokkonen, lehtori Oona Kähkönen, päätoiminen tuntiopettaja Terhi Kulo, lehtori, Fatima Mousard, lehtori.
Taustaa:
Nuorten keskuudessa lisääntyvä nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa runsaasti huolta tiedossa olevien haittavaikutusten takia. Varsinkin vapettaminen (sähköisten nikotiinia vapauttavien tuotteiden käyttö) on voimakkaasti lisääntynyt nuorten piireissä. Myös nikotiinipussien kokeilut ovat lisääntymässä. Näissä molemmissa tuoteryhmissä on tyypillisesti enemmän nikotiinia, kuin tavallisissa savukkeissa. Tuotteissa olevissa tiedoissa on myös paljon virheitä. Esimerkiksi nikotiinia on löytynyt ”ei-nikotiinipitoisista” vapeista. Suomessa vape-tuotteiden myynti on vapaata. Niitä on satoja erilaisia, ja niiden makuaineita tuhansia. Paitsi nikotiini, myös muut vape-tuotteiden sisältämät aineet, mm. juuri makuaineet voivat olla terveydelle haitallisia. Osa makuaineista on esim. myrkyllisiä maksasoluille.
Nikotiini haittaa terveyttä monilla tavoilla. Se aiheuttaa huumeriippuvuuteen verrattavissa olevan voimakkaan riippuvuuden, heikentää sydämen ja keuhkojen toimintaa, estää haavojen ja luun paranemista ja kirurgiasta toipumista ja estää syöpähoitojen tehoa. Kehittyvässä elimistössä (sikiö, lapset, nuoret) varsinkin aivojen ja keuhkojen kehitys kärsii, ja tämä johtaa monenlaisiin sairauksiin jo nuorella iällä (kognitiiviset häiriöt, ADHD, masennus ja muut mielenterveyden häiriöt, astma, keuhkoinfektioiden lisääntyminen, COPD).
Valkoinen nikotiininuuska (nikotiinipussit) sisältää vaarallisia määriä nikotiinia. Tällä hetkellä Suomessa myytävissä pusseissa saa olla enintään 20 mg nikotiinia per pussi, mutta netistä saa jopa yli 100 mg nikotiinia sisältäviä pusseja. Aikuiselle tappava annos nikotiinia on n. 40 mg, joten vahvimmissa pusseissa on tappavan myrkyllinen annos nikotiinia.
Projektin tarkoitus
Projektissa opiskelijat toteuttavat nikotiini-aiheisia opinnäytetöitä, joiden avulla he voivat kertoa nikotiinin haitoista muille nuorille ja lapsille.
Projektin toteutus
Opinnäytetöiden pohjalta opiskelijat voivat tehdä esim. postereita, seminaariesityksiä, kirjallisuuskatsauksia, tietoiskuja, ja opetustunteja kouluissa (Hatsalan koulun kanssa on tällaisesta yhteistyöstä jo sovittu. Yhteistoiminnan tavoitteena on jakaa tietoa mm. siitä, miten voidaan vähentää vapettamista ja muiden nikotiinituotteiden käyttöä, ja mistä voi saada tukea nikotiinittomuuteen. Rotarien rooli on toimia asiantuntijana, mm. osallistumalla opinnäytetöiden asiatarkastukseen. Varsinainen ohjaustyö toteutuu Savonian normaalina toimintana. Projektia johtaa Veljmies-rotaryklubin sihteeri Pirkko Kouri ja nikotiini- ja toksikologiaan liittyvien kysymysten asiantuntijana toimii Veljmies-klubin jäsen ja PP, toksikologian professori emerita Kirsi Vähäkangas.
Luettelo yhteistyössä suunnitelluista opinnäyte- tai kehittämistöistä on saatavissa Pirkko Kourilta
Nikotiinin vaikutus uneen -posteri1 (1)
Vesireppuprojekti.
Kuopio-Veljmies Rotaryklubi ry osallistui valtakunnalliseen Rotarien Vesireppu-projektiin (https://www.vesireppu.com/) vuonna 2022. Keväällä 2022 jaettiin vesireput kohdekouluille ja käytiin läpi reppujen sisältö biologian opettajien kamssa. Elokuussa opettajat harjoittelivat vesianalyysien tekoa Pilpan majalla. Syyskuussa opettajat järjestivät vesinäytteiden oton ja analysoinnin samanaikaisesti valituilla kohdekouluilla.
Teknisen osaamisen lisäksi tavoitteena on tuoda esille veden merkitystä elämässämme, tässä tapauksessa erityisesti Kallaveden tilaa ja miten itse siihen vaikutamme. Ylä-asteen oppilaille tarkoitetun Vesireppu- projektin tavoite on myös antaa nuorille luontokokemuksia ja yhdessä tekemisen iloa. Harjoittelemassa veden laadun mittaamista opitaan samalla myös tunnistamaan tutkimuksen luotettavuuteen vaikuttavat perusasiat. Projektiin on osallistunut kolme koulua; Neulamäen koulu, Kuopion kristillinen koulu ja Vehmersalmen koulu. Yhteistyötä näiden koulujen kanssa jatketaan kaudella 2023-2024 järjestämällä mm. yhteisiä keskustelutilaisuuksia, tutustumiskäynti UEF /Savonian vesilaboratorioon ja mahdollisesti asiantuntijaluennoitsijoita puhtaan veden merkityksestä.
Joulukuusiprojekti.
Joulukuusiprojekti on Kuopion rotaryklubien yhteisprojekti. Siinä kerätään joulun 2023 jälkeen kuopiolaisilta käytettyjä joulukuusia varastoon.Varasto sijoitetaan paikkaan, jonne perheet voivat tuoda kuuset omin voimin. Jäiden sulettua toukokuussa vuokrataan lautta, jolla kuuset kuljetetaan Kallavedelle. Kuusiin kiinnitetään kaksi reikätiiltä painoiksi, ja ne upotetaan muutaman metrin syvyyteen. Tällaiset turot toimivat erinomaisina kalojen kutupaikkoina ja ne voivat moninkertaistaa poikasten tuotannon ja toimia suojana niille. Ne myös keräävät vedestä epäpuhtauksia ja parantavat siten veden laatua. Projekti pyritään yhdistämään Vesireppuprojektiin, jolloin koululaiset mittavat veden laatua turojen läheisyydestä.