Haemme näkyvyyttä joulukuusiprojektille. Mukana projektissa on Veljmies-klubin lisäksi Puijon ja Kallaveden klubit.  Alla oleva tiedote on lähetetty medialle ja se julkaistiin Savon Sanomissa lauantaina 21.10.23. linkki:

Joulukuuset auttavat kuhan kutemista Kallavedessä

Kolme kuopiolaista rotaryklubia ja Kuopion Luonnonystävien yhdistys suunnittelevat isoa tempausta ja keräävät kuopiolaisilta joulukuuset talteen ensi jouluna. Ne upotetaan ensi keväänä jäidenlähdön jälkeen Kallaveteen turoiksi. Tällaista kuusien upottamista on harrastettu useissa paikoissa Suomessa ja Itä-Suomessa sitä ovat jo tehneet Lappeenrannan ja Mikkelin rotaryklubit.

Kuuset kerätään kaupunkilaisilta kaupungin osoittamiin varastopaikkoihin joulun jälkeen. Keväällä ne siirretään lautalla useisiin upotuspaikkoihin kaupungin vesialueilla. Ne upotetaan kahta reikätiiltä painona käyttäen 3-5 metrin syvyyteen kuhan kutemisalueilla. Näiden valinnassa käytetään sekä kaupungin että kalastajajärjestöjen asiantuntemusta.

Joulukuusiturojen käytöstä kuhan ja ahvenen kudun edistämiseen on saatu hyviä kokemuksia, ja siitä voi olla toinenkin hyöty. Kuusien ja niihin tulevan leväkasvuston uskotaan poistavan vedestä epäpuhtauksia. Tätä asiaa selvitetään myös koululaisvoimin ns. vesireppuprojektissa. Useille kouluille jaetaan reppuja, joissa on yksinkertaisia tutkimusvälineitä veden värin, eräiden epäpuhtauksien ja happamuuden mittaamiseksi. Näitä tutkimuksia on Kuopiossa jo tehty rotarien ja koulujen yhteistyönä, mutta nyt toiminta kohdennetaan osaksi joulukuusiturojen ympäristöön.

Kuusien tuominen varastopaikkoihin pyritään järjestämään perheille mahdollisimman helpoksi ja siitä tiedotetaan hyvissä ajoin ennen joulua tarkemmin.

Lisätietoja jouko.j.tuomisto(at)gmail.com tai puh. 040 5866761

Kuvat. Lappeenranta-Saimaan Rotaryklubi.

  1. Kuusia avantoon. Lappeenrannassa on testattu kuusien upottamista avantoihin jäältä. Tätä tekniikkaa on käytetty vuosia mm. Vaasan seudulla. Suuren kuusimäärän upottaminen moottorisahalla tehtyihin avantoihin on kuitenkin työlästä.
  2. Kuusia kehikossa, joissa ne jätettiin jäälle uppoamaan jään sulaessa. Tarkka paikka jäi epävarmaksi. Lappeenrannassa myös vaihto-oppilaat eri maista osallistuivat innokkaasti kuusien siirtelyyn.
  3. Kuusien upottaminen lautalta heti jäidenlähdön jälkeen on osoittautunut työmäärältään edullisimmaksi tavaksi, kun kuusia on paljon.

Share This